marți, 18 februarie 2014

Armaghedon

Nu putem trece cu nici un chip în abordarea noastră, privitoare la cei 144.000 sau biserica triumfătoare, fără să ne însuşim Evanghelia descoperită în marile evenimente despre care vorbesc Scripturile în Apocalipsa! Evanghelia lui Hristos ne arată ce va face ea în inimile unor oameni care ajung să trăiască asemenea lui Hristos într-o lume a păcatului. Ceea ce trebuie învăţat până la însuşire, este faptul că fără înţelegerea Evangheliei lui Hristos va fi cu neputinţă de prezentat adevărurile sfinţitoare ale Scripturii. Fără o înţelegere adecvată a Evangheliei şi fără prezenţa Duhului Sfânt, este practic imposibil de prezentat adevărul descoperit în Scripturi, un adevăr în mare parte ascuns în formă de simboluri mai ales în cele două cărţi profetice Daniel şi Apocalipsa.

Am prezentat adevărul privitor la cei 144.000, şi oricare altul, din această perspectivă, întrucât este singura alternativă viabilă pentru a lăsa adevărul să strălucească singur. De fapt, toată Scriptura ne prezintă Evanghelia lui Hristos de la început şi până la sfârşit. Mai mult decât atât, o prezentare corectă a adevărului mântuitor, ascuns în formă de simboluri în cele două cărţi pomenite mai sus, trebuie să fie o prezentare doar din perspectiva Evangheliei lui Hristos, de fapt chiar a Evangheliei însăşi, aşa cum este ea în Isus Hristos! A nu înţelege că în cartea Apocalipsei, bunăoară, este prezentată Evanghelia neprihănirii lui Hristos, înseamnă a nu înţelege adevărul şi a nu fi în stare de a discerne corect mesajul lui Hristos pentru tine.

     "Sarcina noastră pentru timpul în care trăim este aceea de a găsi modalitatea cea mai eficientă de a înţelege şi prezenta Evanghelia pe care Hristos în persoană a venit să i-o prezinte lui Ioan pe Patmos - marea Evanghelie numită >Descoperirea lui Isus Hristos pe care i-a dat-o Dumnezeu, ca să arate robilor Săi lucrurile care au să se întâmple în curând<. Apocalipsa 1,1." Sfaturi către editori, cap. Ilustrarea cărţilor noastre, subcap. Este nevoie de discernământ spiritual, par. 2.

Aceasta este sarcina primordială a oricărui creştin veritabil, a acelora care-şi doresc mântuirea cu orice preţ, fiindcă doresc să cunoască şi să prezinte Evanghelia din perspectiva lui Dumnezeu, creştini care au gândul lui Hristos şi ştiu la ce să se aştepte în viitor pentru că înţeleg evenimentele care se desfăşoară şi ştiu cum să le întâmpine. Aşadar, dacă până acum am descoperit Evanghelia lui Hristos privitoare la cei 144.000, acum a sosit timpul să descoperim Evanghelia marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor privitoare la Armaghedon. Desigur, s-au scris multe cu privire la Armaghedon; ba chiar s-au turnat filme, unii scenarişti dând dovadă de o imaginaţie destul de bogată, dar numai biblică nu. De-a lungul timpului s-au avansat fel şi fel de interpretări din partea teologilor, una care a predominat mai mult fiind cea în care se arată că Armaghedon înseamnă o mare bătălie care se va da între armatele din răsărit, zonă ce include în speţă ţările asiatice, şi armatele din occident, ce cuprinde creştinătatea! Teritoriul ales, înţeles prin traducerea termenului Armaghedon, ar fi o vale din Palestina, acolo unde în vremurile vechi-testamentare s-au dat multe lupte.

Când vorbim despre Armaghedon, ca şi despre orice alt adevăr îmbrăcat în simboluri în Apocalipsa, atunci nu trebuie să avem în vedere interpretările omeneşti, de cele mai multe ori tehnice, reci şi multe dintre ele chiar neavenite. Totuşi, sunt de apreciat străduinţele acestor interpreţi pentru a înţelege Scripturile, nimic de zis. Însă, noi am învăţat că doar o minte spirituală plină de prezenţa inestimabilă a Duhului Sfânt poate pricepe adevărurile de natură spirituală presărate peste tot în Scripturi! Acesta este un principiu foarte clar stabilit de însuşi apostolul Pavel. Prin urmare, este de aşteptat să privim lucrurile referitoare la Armaghedon din perspectiva Evangheliei lui Hristos, căci în Armaghedon este descoperită în întregime Evanghelia Mântuitorului! Lumina care luminează pe orice om venit în această lume, ne va lumina minţile în aşa fel, încât să înţelegem gândul divin cuprins în tabloul Armaghedonului.

Este adevărat, foarte adevărat că acest termen, Armaghedon, a suscitat un interes deosebit de-a lungul timpului, multe minţi dorind să ştie în mod sincer ce implică. În orice caz, toţi înţeleg în mod corect că este vorba despre un război, o mare luptă. În acest sens, nu există decât un singur loc în toată Sfânta Scriptură unde este pomenit acest cuvânt ce strecoară fiori oricărei minţi omeneşti, iar acesta este desigur Apocalipsa: "Apoi am văzut ieşind din gura balaurului şi din gura fiarei, şi din gura prorocului mincinos trei duhuri necurate, care semănau cu nişte broaşte. Acestea sunt duhuri de draci, care fac semne nemaipomenite şi care se duc la împăraţii pământului întreg, ca să-i strângă pentru războiul zilei celei mari a Dumnezeului celui Atotputernic. - >Iată, Eu vin ca un hoţ. Ferice de cel ce veghează şi îşi păzeşte hainele, ca să nu umble gol şi să i se vadă ruşinea!< - Duhurile cele rele i-au strâns în locul care pe evreieşte se cheamă Armaghedon." Apocalipsa 16,13-16.

Aici se vorbeşte despre un război numit Armaghedon. Desigur, unii vor spune că locul se numeşte Armaghedon şi nu războiul în sine, căci războiul respectiv, potrivit interpretării lor, se desfăşoară în locul numit Armaghedon. Dar, menirea termenului "locul", din textul de mai sus, nu este aceea de a indica spre o anumită regiune de pe pământ, căci Duhul Sfânt are în vedere altceva, şi vom vedea pe parcursul studiului nostru ce anume.

În primul rând, Armaghedon este, potrivit Scripturilor, "războiul zilei celei mari a Dumnezeului celui Atotputernic", ceea ce înseamnă că în acest război sunt cuprinşi absolut toţi oamenii de pe pământ, indiferent de vârstă: bărbaţi, femei, tineri, adolescenţi şi copii!! Mai mult, este un război care va încerca la maximum posibil caracterul fiecărui om care va fi implicat în acest război. După cum vom vedea pe parcursul studiilor viitoare, acest război uriaş reprezintă efortul final al diavolului pentru a-şi stabili împărăţia sa pe pământ exact aşa sum s-a străduit să o stabilească în cer!!!

Nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi de aparenta informaţie puţină referitoare la acest război, întrucât cei mai mulţi consideră că nu sunt sau că nu există suficiente informaţii despre Armaghedon. Cu alte cuvinte, dacă Dumnezeu a considerat că este de maximă importanţă să cunoaştem cele privitoare la Armaghedon, atunci de ce ne-a oferit atât de puţină informaţie? Dar, oare aşa stau lucrurile? Scripturile nu au nimic de zis cu privire la Armaghedon decât în acele patru versete citate mai sus, din Apocalipsa?

Prea mulţi, dacă nu toţi pun războiul Armaghedonului pe seama plăgii a şasea, fiindcă pare că vine ca o completare la această plagă. Din moment ce după plaga a şasea este introdus Armaghedonul, atunci logica ne cere să admitem că acest război are strict de-a face cu această plagă! Dar nu aşa stau lucrurile, nu aşa trebuie înţeles mesajul divin! Ci, mai degrabă trebuie să înţelegem că în timpul plăgii a şasea războiul Armaghedon ajunge la sfârşitul lui, căci chiar acest lucru ne spune Dumnezeu că aduce cu sine plaga a şasea, despre care vom discuta în amănunt la timpul potrivit.

Este adevărat că există o strânsă legătură între plaga a şasea şi Armaghedon, dar nu trebuie să punem pe seama ei toată durata de desfăşurare a acestui război, ci numai finalul lui!! Dumnezeu a găsit cu cale să ne vorbească sub forma unui limbaj simbolic despre o realitate care s-a desfăşurat în cer şi care mai apoi a cuprins şi pământul nostru, realitate pe care El a codificat-o cu numele Armaghedon!!! De vreme ce Armaghedonul este un război, înseamnă că, aşa cum este specificul oricărui război, avem de-a face cu un limbaj simbolic, codificat. Dumnezeu, prin intermediul cărţilor profetice Daniel şi Apocalipsa, a căutat să comunice bisericii sale de pe pământ, într-un limbaj codificat, tot ce este necesar în vederea pregătirii ei pentru a întâmpina lupta cea mare foarte bine pregătiţi, astfel încât Mielul lui Dumnezeu să iasă biruitor, după cum se va şi întâmpla.

Orice general bun, care doreşte să câştige războiul, îşi transmite planurile de luptă şi modul cum trebuie să acţioneze armata sa pe terenul de luptă, prin intermediul unor informaţii codificate. Duşmanii procedează la fel, iar dacă ambele armate doresc să intre în posesia informaţiilor adversarilor lor, atunci trebuie să fie capabili să le decodifice! De ce Dumnezeu a ales să codifice mesajul Evangheliei în cele două cărţi profetice ale Bibliei, şi nu numai? Răspunsul este simplu: pentru a-şi apăra biserica, pe credincioşii Săi adevăraţi. Dacă nu ar fi făcut-o, şi ar fi inspirat profeţii să scrie pe şleau totul, adică aşa cum aveau să decurgă evenimentele în lumea noastră de la căderea în păcat, atunci Lucifer şi acoliţii săi ar fi câştigat lupta de mult timp.

Să ne gândim un pic. Dumnezeu a promis ca între şarpe, simbolul diavolului, şi om va exista totdeauna o vrăjmăşie pe care Satana nu poate să o distrugă cu nici un chip. Mai mult, El a promis că sămânţa femeii va zdrobi capul şarpelui, făcând astfel aluzie la întruparea lui Isus şi moartea lui pe cruce şi implicit distrugerea lui Satana. Limbajul este codificat, fiindcă Isus, Creatorul, nu spune în mod clar cine este samânţa, şi nici când avea să vină. Menirea limbajului folosit atunci era de a transmite omului adevărul referitor la salvarea lui prin venirea unui Mântuitor în lumea noastră, prin femeie, fără să spună cine avea să fie femeia respectivă. De fapt, identitatea ei, nu avea să fie descoperită niciodată până la timpul când Maria este înştiinţată de Gabriel că din ea se va naşte Mesia!

Cu toate că limbajul este codificat, Satana a întrezărit că el face referire la venirea lui Isus pe pământ, în felul acesta căutând permanent să distrugă, într-un fel sau altul, pe toţi întâii născuţi ai celor credincioşi. Când Dumnezeu a ales un popor prin care să descopere planul Său, Satana a lucrat tot timpul să-l conducă la păcat şi, deci, departe de Dumnezeu, în vederea nimicirii lui, pentru ca astfel să nu mai fie posibilă întruparea Mântuitorului! Satana a înţeles limbajul, motiv pentru care a ispitit oameni necredincioşi să-i pună în aplicare planurile! El cunoaşte foarte bine Scripturile şi, ca atare, acţionează în consecinţă.

Doresc să reţinem că Dumnezeu a îmbrăcat într-un limbaj simbolic evenimentele viitoare tocmai pentru a nu da prilej minţilor nesfinţite să fie folosite de Lucifer la maximum pentru distrugerea lucrării Sale. În acelaşi timp, Dumnezeu este bucuros ca toţi oamenii să înţeleagă limbajul Bibliei pentru a pricepe corect mesajul divin, cu condiţia ca ei să intre în experienţa naşterii din nou pentru a se putea bucura astfel de gândul care era şi în Hristos Isus, gând numit şi mintea lui Dumnezeu!!!

Am accentuat acest fapt pentru că doresc să arăt că descrierea plăgii a şasea, precum şi a Armaghedonului este o descriere care foloseşte un limbaj simbolic, spre deosebire de restul celor şase plăgi care se vor abate asupra pământului cu o furie greu de imaginat şi care trebuie luate literal, fără a fi descrise prin metafore sau simboluri!! Din aceste raţiuni, plaga a şasea nu poate fi înţeleasă prin încercarea de a localiza geografic Eufratul şi locul numit Armaghedon, ca să înţelegem ce înseamnă secarea Eufratului şi invazia de la răsărit!!! Cu alte cuvinte, nu putem folosi o interpretare geografică pentru a înţelege plaga a şasea şi Armaghedonul!

Dacă este folosit un astfel de limbaj codificat, înseamnă că Dumnezeu are de gând să ne transmită ceva deosebit de important. Oriunde este prezent sau folosit acest limbaj al simbolurilor, acolo trebuie să ştim că se află adevăruri ce trebuie ştiute, care sunt descoperite prin intermediul altor părţi ale Bibliei şi care vorbesc despre acelaşi eveniment, dând chiar mai multă informaţie în acest sens! Aşa este de pildă Daniel 11, care oferă o informaţie foarte bogată cu privire la tot ceea ce Dumnezeu descoperă anterior lui Daniel, Inspiraţia axându-se mai mult, de astă dată, pe evenimentele de după fărămiţarea imperiului macedonean, până la distrugerea lumii! Cu alte cuvinte, tabloul descoperirilor din Daniel 2, 7 şi 8 este întregit prin explicarea şi adăugarea unor ample informaţii în Daniel 11.

Ceea ce trebuie să avem în minte până aici, şi vă asigur că vom înţelege mai mult şi tot mai mult pe măsură ce înaintăm în acest studiu benefic, este că descrierea plăgii a şasea şi a Armaghedonului se face printr-un limbaj simbolic, ceea ce înseamnă că interpretarea geografică nu-şi are locul în descifrarea acestui limbaj şi-n aflarea adevărului! Apoi, chiar dacă avem impresia că Duhul Sfânt ne vorbeşte foarte puţin despre plaga a şasea şi despre Armaghedon, totuşi vă asigur că există atâta informaţie, încât este suficientă pentru a acoperi cel puţin cinci volume imense! Cartea lui Daniel este bogată în informaţii privitoare la războiul Armaghedonului, la fel ca şi cartea lui Ieremia sau Isaia, ca să nu mai pomenesc chiar de întreaga carte a Apocalipsei.

Apoi, Armaghedon, şi asta rămâne să descoperim mai departe, nu înseamnă un război între două tabere de oameni necredincioşi, ostile una alteia, în nu ştiu ce vale sau câmpie din Palestina. Scriptura spune foarte limpede că este războiul zilei celei mari a Dumnezeului cel atotputernic, însemnând în mod precis că acest război este îndreptat numai şi numai împotriva lui Dumnezeu, mai precis împotriva lui Isus Hristos!!! Şi-n ultimă instanţă, Dumnezeu doreşte să ne descopere Evanghelia lui Isus Hristos în tot ce înseamnă Apocalipsa, mai ales în ce priveşte războiul Armaghedonului! Or, asta mai înseamnă că acest război este un război final între neprihănire şi păcat, sau între puterea creatoare, sfinţitoare şi răscumpărătoare a lui Isus Hristos sau Evanghelia Sa şi puterile întunericului, ale nelegiuirii, adică tot ce se află sub comanda lui Satana!! Dar, vom înţelege mai mult în episoadele următoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu