Pagini

luni, 7 aprilie 2014

Zece coarne - zece împăraţi

     "Şi fiara, care era, şi nu mai este, ea însăşi este al optulea împărat: este din numărul celor şapte, şi merge la pierzare." Apocalipsa 17,11.

Grija îngerului a fost de a-i prezenta lui Ioan, mai întâi sub forma celor şapte capete, trecutul, prezentul şi viitorul, dacă ne raportăm la timpul când are loc viziunea. Lui Ioan i s-au perindat prin minte toate cele şapte mari forţe satanice care au asuprit biserica lui Dumnezeu. În timpul când primise această viziune, Roma papală încă nu exista, la fel ca şi manifestarea ateismului francez. Dar, pentru noi cei de astăzi, cele şapte capete sunt de domeniul trecutului, aşa că reprezintă istoria trecutului. O istorie care, aşa după cum am spus, se va repeta, iar îngerul exact acest lucru îl face, când începe să prezinte cele zece coarne. Din acest motiv, interesul îngerului este acela de a-l face pe profet să înţeleagă cine este fiara, în calitatea ei de împărat al optulea. Pentru a putea face aceasta este nevoit să introducă tabloul celor zece coarne.

Privind, deci, din perspectiva noastră, de astăzi, cele şapte capete reprezintă sau înfăţişează trecutul. Pentru a fi în stare să pricepem însă viitorul, adică exact ceea ce ne aşteaptă, trebuie să înţelegem limbajul semnelor codificate, aşa cum este el prezent în descrierea celor zece coarne, fiindcă ele au de-a face cu viitorul apropiat şi ne priveşte în mod deosebit. Fiara, ca al optulea împărat, este identificată doar prin prisma celor zece coarne. Ea devine al optulea pentru că are un trecut bogat în opresiune, apostazie şi răutate. Acţiunile celor şapte capete vor fi întâlnite în tot ceea ce va face fiara a opta, pentru că, în definitiv, aceasta este fiara pe care şade femeia!! Însă, făurirea ei ca al optulea împărat, trebuie înţeleasă în sensul reînvierii trecutului. Bazele existenţei sale, prin reînvierea trecutului aşa cum este reliefat prin cele şapte capete, sunt puse de către cele zece coarne, din moment ce cele şapte capete sunt apuse.

Acum, întreg spiritul, metodele şi caracterul puterii celor şapte capete se găsesc, sunt reunite în cele zece coarne. Aceste coarne sunt suma puterii fiarei, dar în variantă modernă!!! Adică, ele vor repeta la scară planetară exact ceea ce au făcut cele şapte capete în amestec cu biserica apostaziată!! Ele pur şi simplu repetă istoria opresiunii religioase la care au fost supuşi toţi creştinii liberi de pretenţiile femeii desfrânate, de-a lungul timpului. După ce ne vorbeşte despre puterea din trecut a femeii desfrânate, acum îngerul ne introduce puterea femeii moderne desfrânate, putere care se găseşte într-un amestec dubios! Aceste zece coarne sunt în amestec cu fiara însăşi, în felul acesta fiara devenind exact ceea ce este, un tot unitar ce cuprinde şapte capete, adică toată puterea, tot spiritul şi tot caracterul acelor puteri opresoare ale trecutului, şi cele zece coarne moderne, care fac exact ceea ce au făcut cele şapte capete istorice! Să vedem ce ne spune profeţia.

     "Cele zece coarne pe care le-ai văzut sunt zece împăraţi, care n-au primit încă împărăţia, ci vor primi putere împărătească timp de un ceas împreună cu fiara." Apocalipsa 17,12.

Primul lucru pe care-l aflăm din acest text este că cele zece coarne sunt zece împăraţi, adică trebuie că sunt nişte puteri, împărăţii puţin mai deosebite decât capetele!!! Pentru a înţelege corect identitatea lor, îngerul spune că aceşti zece împăraţi "n-au primit încă împărăţia". Cu alte cuvinte, aceste zece puteri nu deţin încă autoritate împărătească, adică nu au putere decizională, din punct de vedere juridic şi legislativ, civil şi politic, nu au autoritatea de a-i conduce pe oameni prin legi!! Ceea ce înseamnă în mod precis că ele nu fac parte dintre puterile civile, întrucât orice putere civilă, pământească, orice guvern are autoritate să conducă peste popor. Nu se poate despărţi niciodată un guvern de autoritatea sau puterea de a conduce, din acest motiv nu trebuie să o primească de la o altă putere, mai mare decât ea, ca să conducă!! Altfel ce ar defini un guvern, dacă acestuia îi lipseşte tocmai puterea de a conduce poporul. Din acest motiv, puterile civile sunt întotdeauna caracterizate prin autoritatea de a conduce. Această autoritate ţine în mâinile ei puterea juridică, legislativă şi puterea politică. Prin urmare, în urma celor spuse, devine clar că cele zece coarne nu pot fi puteri civile sau pământeşti, puteri politice, din moment ce le lipseşte tocmai puterea de a conduce!!! Aşadar, ele nu au puterea legislativă şi politică în mâinile lor, ca atare nu pot decide la nivel civil, nu pot emite legi nici de natură civilă, nici de natură religioasă întrucât puterea aparţine statului!!! Acest lucru trebuie foarte clar înţeles de către orice student serios al Scripturilor.

Observaţi, vă rog, că spre deosebire de fiara prezentată în Apocalipsa 13, cea înfăţişată în Apocalipsa 17 nu are pe cele zece coarne şi coroane împărăteşti!!! Acest lucru spune foarte mult. "Apoi am stat pe nisipul mării. Şi am văzut ridicându-se din mare o fiară cu zece coarne şi şapte capete; pe coarne avea zece cununi împărăteşti, şi pe capete avea nume de hulă. Apocalipsa 13,1. "Şi m-a dus, în Duhul, într-un pustiu. Şi am văzut o femeie şezând pe o fiară de culoare stacojie, plină cu nume de hulă, şi avea şapte capete şi zece coarne." Apocalipsa 17,3. Cununa împărătească este simbol pentru autoritate împărătească, autoritatea de a conduce în domeniul civil, politic şi legislativ!! Or, tocmai aceste cununi lipsesc celor zece coarne ale fiarei din Apocalipsa 17!! De ce? Tocmai pentru ca Dumnezeu să ne facă să înţelegem că ele nu sunt de natură civilă şi politică, ci de natură religioasă!!

De asemenea, când este prezentat Satana, sub simbolul balaurului, se spune că cele şapte capete ale sale sunt acoperite cu coroane împărăteşti, indiciu care arată că cele şapte puteri pe care s-a sprijinit în lupta sa împotriva lui Dumnezeu au fost în primul rând puteri politice. (Papalitatea este o putere politică chiar mai mult decât este religioasă, întrucât ea este singura putere pământească ce a emis bule împotriva oricui din societate, inclusiv împotriva regilor, ceea ce arată spre puterea ei juridică însuşită prin alianţa cu puterea civilă!!) "În cer s-a mai arătat un alt semn: iată, s-a văzut un mare balaur roşu cu şapte capete, zece coarne şi şapte cununi împărăteşti pe capete." Apocalipsa 12,3.

Faptul că cele zece coarne ale fiarei din Apocalipsa 17 nu sunt înfăţişate ca având coroane pe ele, este cât se poate de semnificativ. Îngerul ne şi explică de ce; pentru simplul motiv că ele nu au putere împărătească, adică nu sunt puteri pe care să le căutăm în domeniul civil, politic, ci în domeniul religios! Pur şi simplu acesta este adevărul. Împăraţii sunt totdeauna caracterizaţi chiar prin putere împărătească, altminteri n-ar avea nici un rost să se numească împăraţi dacă ei nu au şi autoritatea de a conduce, or aceste zece coarne, care sunt zece împăraţi, nu au aşa ceva. Trebuie că aceşti împăraţi lipsiţi tocmai de ceea ce-i face să fie împăraţi, nu sunt din domeniul politic, ci din domeniul religios, întrucât tărâmul religios este lipsit de puterea legislativă de a emite decrete şi legi pe care doar statul o are într-o democraţie, şi nu numai.

Dar, de ce Duhul Sfânt îi reprezintă totuşi ca pe nişte împăraţi? Pentru că ei vor primi până la urmă "putere împărătească timp de un ceas împreună cu fiara". Acesta este motivul pentru care cele zece puteri religioase sunt prezentate ca împăraţi! Următoarea întrebare este: De unde primesc aceşti împăraţi, ca să folosesc terminologia biblică, putere împărătească? Din moment ce această putere pe care o primesc este o putere împărătească, atunci ar trebui să fie foarte simplu de priceput că această putere, care este împărătească, deci civilă, politică şi juridică, nu poate proveni decât din partea aceluia care o deţine, adică statul!! Nici nu se putea altfel.

Cuvintele îngerului sunt atât de clare, încât nu lasă loc nici unei îndoieli. "... vor primi putere împărătească timp de un ceas împreună cu fiara." Apocalipsa 17.12. Dacă primesc putere împărătească împreună cu fiara, înseamnă că tocmai fiara îi oferă acest privilegiu pe care cei zece împăraţi nu-l refuză, căci ei primesc puterea împreună cu fiara, nu ca şi cum şi acesteia i-ar fi lipsit şi acum, fiindcă a sosit timpul, o primeşte şi ea laolaltă cu cele zece coarne!! Nu aceasta este ideea textului. Ci cele zece coarne sau cei zece împăraţi de pe tărâmul religios primesc puterea de la fiară pentru a domni împreună cu fiara!!!

Acum, a sosit timpul să facem o mică deosebire în ceea ce îngerul îi spune lui Ioan. Fiara pe care şade femeia este întruchiparea autorităţi civile, a puterilor pământeşti, iar femeia reprezintă în primul rând papalitatea. Însă, în momentul când îngerul vorbeşte despre fiară ca despre al optulea împărat, atunci el doreşte să ne facă să înţelegem că de acum accentul cade pe fiară din acest punct de vedere, pentru a putea percepe corect tabloul întreg al fiarei din Apocalipsa 17. Pentru a putea identifica fiara ca al optulea împărat, atunci îngerul începe să vorbească despre cele zece coarne. Asta înseamnă că trebuie să lăsăm la o parte imaginea fiarei în ansamblul ei, faptul că reprezintă autoritatea civilă din orice naţiune a pământului, şi să ne concentrăm asupra fiarei doar din punctul de vedere al faptului că este al optulea împărat, adică a opta împărăţie în care se regăsesc spiritul, metodele şi caracterul celor şapte împărăţii care au existat înaintea acesteia, care va fi şi ultima de fapt. Adică îngerul ne ajută să înţelegem cum ajunge această fiară să se formeze şi să fie în fapt al optulea împărat sau a opta împărăţie.

Acum, trecutul nu mai este, trebuie să-l facem un pic uitat, pentru a reuşi astfel să înţelegem cum ia fiinţă fiara, ca al optulea împărat, în care până la urmă se va oglindi tot trecutul opresiunilor, apostaziei şi persecuţiilor împotriva disidenţilor, adică chiar împotriva adevăratei biserici a lui Hristos, pentru că numai astfel putem să pricepem în mod corect fiara în ansamblul ei.  Aşadar, dacă cele zece coarne sunt simbol pentru zece puteri religioase, atunci este timpul să ştim cărui tărâm religios îi aparţin!! Am învăţat deja că Dumnezeu nu ne lasă pe noi singuri să ghicim ce vrea să ne spună El prin intermediul simbolurilor. Dacă El ne vorbeşte într-un limbaj simbolic, atunci tot El trebuie să ofere şi cheia pentru decodificarea lui.

Versetul cheie care ne ajută la aceasta este cel care ne spune astfel: "Pe frunte purta scris un nume, o taină: >Babilonul cel mare, mama curvelor şi spurcăciunilor pământului<." Apocalipsa 17.5. Babilonul este mamă, adică papalitatea este mama tuturor spurcăciunilor pământului, din cauza învăţăturilor ei stricate. Dar, ea este totodată şi mama fiicelor ei. Noi deja am învăţat că fiicele ei sunt bisericile protestante. Atunci, înseamnă că îngerul, prin introducerea şi descrierea acţiunii celor zece coarne, doreşte să ne atragă atenţia la rolul pe care aceste fiice ale papalităţii îl joacă în făurirea creaţiei lor numită fiara sau al optulea împărat!!! Nu ar avea nici un sens ca Dumnezeu să ne spună că Babilonul este mama fiicelor ei, fără ca să nu ne spună nimic despre acestea din urmă. Dumnezeu nu oferă amănunte inutile într-o profeţie, ci doreşte să înţelegem fiecare element cu maximă atenţie.

Privind din acest punct de vedere, atunci putem spune că prin cele zece coarne noi trebuie să înţelegem fiicele Babilonului cel mare!!! Mergând mai departe cu acest gând, înseamnă că cei zece împăraţi provin de pe tărâmul religios protestant. Aşadar, cei zece împăraţi sunt zece puteri religioase protestante care primesc putere civilă pentru a da viaţă şi pentru a-şi pune în practică edictele lor religioase. Aceste zece coarne vor defini fiara ca al optulea împărat, fiindcă această fiara este creaţia celor zece coarne, nicidecum a papalităţii, a mamei lor!! Ea nu va fi decât un omagiu adus papalităţii, ceea ce înseamnă că va fi exact imaginea sau chipul ei în tot ceea ce fiara împreună cu cele zece coarne îşi propun să facă.

Între cele zece coarne şi această a opta împărăţie trebuie să vedem un amestec, o unire cu caracter mondial, pentru că va cuprinde întreg pământul, chiar dacă astăzi nu pare plauzibil acest lucru. În afara dovezii menţionate chiar din textul Apocalipsei 17, mai există totuşi şi alte dovezi care să ne ajute să înţelegem că cele zece coarne ale fiarei sunt de fapt fiicele papalităţii, adică bisericile protestante? Răspunsul la această întrebare ne va ajuta mai bine să vedem că cele zece coarne ale fiarei sunt totuşi un alt simbol folosit pentru a le identifica pe fiicele Babilonului, pentru că în definitiv lucrarea celor zece coarne este lucrarea fiicelor Babilonului, din moment ce mama lor doar şade pe fiară, supervizând parcă acţiunile întreprinse şi de fiicele ei, şi de fiară! În studiul următor, Dumnezeu va face mai multă lumină în această privinţă şi ne va ajuta să identificăm mai uşor şi în mod precis cine sunt în realitate cele zece coarne şi cine este fiara a opta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu